Pekař
Miluješ vůni čerstvě upečených koláčů a křupavou kůrku ještě teplého chleba? Doma občas také něco upečeš a rád/a zkoušíš nové recepty? Vyuč se pekařem a věnuj se poctivému řemeslu.
Naučíš se připravovat sladké i slané pečivo – od klasických housek přes kváskový chleba až po koláče a vánočky. Pro tvoje výrobky se budou lidé s úsměvem vracet každý den.
KÓD OBORU
29-53-H/01
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Pekař
DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s výučním listem
ZAKONČENÍ STUDIA
Závěrečná zkouška
DÉLKA STUDIA
3 roky
FORMA STUDIA
Denní
MÍSTO VÝUKY
Smiřice
POČET PŘIJÍMANÝCH UCHAZEČŮ
17
PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Kompletní informace o přijímacích zkouškách zde.
POVINNÁ LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA
Ano
Proč jít na tento obor
Jisté uplatnění
Připravuj zakázky
Kvalitní praxe
Další výuční list
Pokračuj dál
Začni podnikat
Kde se uplatníš
O práci se jako pekař bát nemusíš – pečivo denně kupují stovky lidí. Můžeš pracovat v malé řemeslné pekárně, ve velkých pekárnách i v hotelové restauraci.
A co takhle otevřít vlastní podnik a zásobovat pečivem široké okolí?
Co se na oboru naučíš?
- Naučíš se upéct několik druhů chleba, rohlíky, housky i vánočky a svatební koláče. Chybět nebudou ani zdravé varianty jako je kváskový chleba nebo pečivo se semínky a klíčky.
- Zvládneš obsluhovat stroje a zařízení v celém pekárenském provozu. Naučíš se vše, co budeš pro svou budoucí profesi potřebovat.
- Osvojíš si provozní znalosti a základy ekonomiky – ty se ti budou hodit v budoucím zaměstnání i při podnikání.
- Maturitu můžeš získat na nástavbě přímo na škole.