Kuchař – číšník
Jsi milovníkem dobrého jídla a pití? Doma už zkoušíš nejrůznější recepty a baví tě objevovat nové chutě? Možná chceš pracovat v gastronomii, jen se nemůžeš rozhodnout, jestli v kuchyni nebo za barem. V tom případě je tenhle obor přímo pro tebe!
Seznámíš se nejen s českou, ale také se zahraniční gastronomií, osvojíš si různé způsoby obsluhy a v restauraci budeš jako doma. Svoje znalosti rozšíříš v odborných kurzech a po absolvování se rozhodneš, co tě baví nejvíc.
KÓD OBORU
65-51-H/01
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Kuchař – číšník
DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s výučním listem
ZAKONČENÍ STUDIA
Závěrečná zkouška
DÉLKA STUDIA
3 roky
FORMA STUDIA
Denní
POČET PŘIJÍMANÝCH UCHAZEČŮ
19
PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Kompletní informace o přijímacích zkouškách zde.
POVINNÁ LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA
Ano
Proč jít na tento obor
Jisté uplatnění
Dělej, co tě baví
Kvalitní praxe
Moderní gastronomie
Pokračuj dál
Začni podnikat
Kde se uplatníš
Uplatníš se především jako kuchař nebo číšník, a to jak u nás, tak v zahraničí. Práci najdeš v restauracích, jídelnách, barech, kavárnách i v luxusních hotelech.
Se vzděláním v gastronomii můžeš po získání zkušeností začít podnikat a otevřít si třeba vlastní bistro.
Co se na oboru naučíš?
- Ovládneš kuchařské i číšnické umění – a pak bude jen na tobě, jakým směrem se po škole vydáš.
- Osvojíš si zásady obsluhy, naučíš se flambovat, porcovat maso a ovoce. Poznáš, co je to fondue a další speciality mezinárodní kuchyně.
- Naučíš se připravovat jídla teplé i studené kuchyně a základní dezerty. Seznámíš se i s novými technologiemi a postupy moderní gastronomie.
- Zvládneš sestavit jídelníček a slavnostní menu o několika chodech.
- Maturitu můžeš získat na nástavbě přímo na škole.