Erasmus+ Žáci

 

         

 Ukončené projekty: Projekt č. 2015-1- KA102 - CZ01-013079

 

Projekt č. 2018-CZ01-KA102-047524

   

V rámci projektu č. 2018-1-CZ01-KA102-047524 s titulem: „Odborná stáž žáků v Maďarsku a ve Slovinsku“ jsme vyslali na stáž v oblasti odborného vzdělávání ve dvou bězích dvacet žáků naší školy.

 

První běh probíhal v období od 29. října do 16. listopadu 2018 v maďarské Budapešti, do které   odjelo deset žáků. Jednalo se o žáky tříletých učebních oborů Pekař a Cukrář. Druhý běh probíhal v Seville ve Španělsku v termínu od 25. února do 15. března 2019 a zúčastnili se ho žáci jak tříletého učebního oboru Kuchař-číšník, tak maturitního oboru Hotelnictví. Tato stáž nahradila původní stáž, která měla proběhnout ve Slovinsku, neboť došlo k výrazným změnám na straně slovinského partnera. Novým projektovým partnerem se stala zprostředkovatelská agentura euromind.

 

Během výuky a školních praxí žáci oboru Pekař poznají přípravu a technologie výroby základního a běžného pečiva a pekařských výrobků v ČR, základní a standartní postupy při zadělávání těst a ochucování produktů. Díky účasti na mobilitě v Maďarsku měli tito žáci možnost seznámit se s  přípravou typického maďarského štrúdlu, tzv. réteše, pozsonyi kifli /bratislavských rohlíčků/, dále s přípravou produktů Paillasse, Croisant, Muffiny, pizzy a vdolků, typicky maďarských pagáčů (z bramborového/sýrového nebo škvarkového základu) a vybraných produktů pro osoby se stravovacím omezením.  

 

Žáci oboru Cukrář se díky projektu dostali do prostředí prvotřídních restaurací jako je Gundel Étterem a Costes s michelinskou hvězdou. Poznali bohatou paletu cukrářských výrobků maďarské produkce: řez Dobosi (dort, který byl duchovním dědictvím maďarského kuchaře Józsefa C. Dobos), dort Esterházy, slavný krémeš nebo Rigó Jancsi, přípravu Rákóczi nebo Gundel palačinky. V Costes Restauraci poznali umění Eszter Palágyi, která své zkušenosti získávala v restauracích s michelinskými hvězdami.

 

Žáci oborů Kuchař-číšník a Hotelnictví pracovali v prvotřídních hotelech. Seznámili se s typickou španělskou kuchyní, naučili se opracovávat ryby a mořské plody. Samostatně připravovali tortilly, podíleli se na přípravě večerního rautu. V rámci obsluhování si vyzkoušeli jak servírování typických španělských jídel, tak  přípravu a podávání studených a teplých nápojů. Pro hosty připravovali i závěrečné vyúčtování, které spolu s objednáváním prováděli elektronicky.

 

V průběhu zahraniční stáže v Budapešti jsme pro žáky na víkend připravili dva kulturní programy. Jednalo se návštěvu zoologické zahrady a parku, ve kterém skupina mohla vidět nejrůznější zvířata, ptactvo a ryby. Program byl velmi úspěšný. Dalším programem byla návštěva městských lázní, která byla pro žáky uspořádána jako odměna za plnění pracovních povinností. Žáci se zde mohli zrelaxovat v bazénech s termální vodou, uvolnit v sauně a zabavit se na skluzavkách. 

I pro žáky druhého běhu stáže byl připraven kulturní program, a to v Seville prohlídka historické části Sevilly a návštěva zajímavých míst včetně parku Marie Luisy. Zavítali jsme také do Faro – portugalského přístavu, který je charakterizován kopci a členitým údolím a nachází se na úpatí národního parku. Další zastávkou byl Gibraltar – absolvovali jsme lehčí túru na skalnatý poloostrov, kde žáci obdivovali opice a mohli si s nimi pořídit zajímavé foto. Poté následovala prohlídka města, které patří Spojenému království a atmosféra anglického města je zde cítit na každém kroku. Navštívili jsme Malagu – jde o nádherné přístavní město s úchvatnými plážemi. Žáci si vyzkoušeli jízdu na katamaránu a byl to pro ně silný a nezapomenutelný zážitek.

 

https://www.youtube.com/watch?v=LzjHsUC1wYQ&feature=youtu.be

 

Ke stažení:

e-book        

Erasmus_2018_madarsko.ppt         

Hotel los Seises by Fontecruz.pptx

prezent_vanickova.odp          

Uno_de_delicias.pptx

 

 

 

 

 

 

 


Poslat známému Poslat na e-mail   tisk Tisknout   ↑ Nahoru

Aktuality
Dny otevřených dveří
Přečíst více…
DUŠIČKOVÁ PRODEJNÍ VÝSTAVA
Přečíst více…
Pozvánka na FOTOEXPO
Přečíst více…